Sandefjord Ballklubb ble stiftet 27. februar 1917.   SB har pulikumsrekorden i Sandefjord på 14 076 satt i kvartfinalen i cupen mellom SB og Larvik Turn i 1959 på Gamle Stadion.
Ballklubben regnes som en av artistokratene i norsk fotball fordi klubben deltok i Hovedserien gjennom hele dens epoke fra 1948 til 1962. 
Lagets drakter bestod av gule trøyer, svarte bukser, og gule strømper.

Les mer

I 1909 holdt klubbene Rollo og Komet til i den nåværende Kirkeparken i Sandefjord. Rollo gikk etter hvert inn i Komet. Dette er grunnstammen for det som etter hvert skulle bli Sandefjord Ballklubb. I 1912 ble sportsplassen Lunden anlagt, og Komet gikk inn i STIFs fotballgruppe. I 1917 var det diskusjoner mellom Sandefjord kommune og STIF om kommunalt kjøp av banen på Lunden. Da gikk Komet–guttane ut av STIF og stiftet på ny sin egen fotballklubb.

Den 27. februar 1917 ble klubben stiftet på Hotel Kong Carl i Sandefjord. Med 22 av 24 stemmer ble navnet Sportsklubben Frem valgt. Klubbens første formann var Anders Christiansen. Raskt ble klubben tatt opp i Grenland Fotballkrets som B-klubb.

Den første kretskampen ble spilt på Lunden i Sandefjord. Motstander var Agnæs fra Stavern, og kampen ble spilt foran vel 200 tilskuere. Sluttresultatet ble 3-3. Resten av sesongen var variabel, og det ble ikke opprykk.

I 1918 fikk klubben beskjed fra fotballkretsen at de måtte bytte navn fordi en annen klubb het Sportsklubben Frem fra før. På styremøte 18. mai ble det vedtatt å gi klubben navnet Sandefjord Ballklub. Sportslig sett gikk det bra. Ballklubben vant sin B-avdeling og spilte kvalifisering om opprykk til A-serien mot det dårligste A-laget Agnæs. Det ble tap for SB. Styret søkte imidlertid kretsen om lov til å rykke opp i A-klassen og dette ble innvilget.

1919 fornyet SB plassen i A-serien med godt spill. Dette var året da Ballklubben for første gang var med i norgesmesterskapet. I første runde møtte SB Kjapp fra Rjukan. Etter første omgang ledet Ballklubben 4-0 og hadde medvind i dobbelt forstand. I andre omgang hadde Kjapp medvind og sluttresultatet ble 4-5 til Kjapp. Dette året spilte også klubben en oppvisninskamp mot det svenske laget GAIS, og Ballklubben måtte se seg slått med 8-1. Engelske Ted Kinnear trente klubben det året.

  • Totalt bilder i artikkelen: 10

    Bilder

  • Totalt bilder i artikkelen: 1

    Fotballspillere på ski

  • Totalt bilder i artikkelen: 13

    Ukjente bilder